Skip to main content
Elbiler

Elbilens platform gør en stor forskel

By maj 16, 2021maj 22nd, 2021No Comments

En rose er rose er en rose. Det er muligt. Men en elbil er ikke bare en elbil. Det er i høj grad et begreb som er er blevet gradbøjet på leder og kanter, i løbet af det sidste årti.

I denne artikle kigger vi på fundamentet for de kommende elbiler – nemlig platformen. Altså grundelementet, som ofte er delt blandt mange bilmodeller og endda mærker. Hos LADOP har vi en stærk holdning til hvad der udgør en god elbil – og den starter altså, med den rigtige platform.

Kvinde arbejder på bil

Hvad er en elbil?

Inden vi overhovedet kaster os over platformen som emne, skal vi måske tage et kort kig på elbilen som biltype. Der er en del, lad os kalde det – forvirring – over begrebet “elbil”. Nogen synes det indbefatter både hybridbiler som kan lades, og de som ikke kan. I dag går disse biler ofte under navnene HEV, for de biler som ikke kan oplades direkte, og PHEV for de som kan. Det står for henholdsvis Hybrid Electric Vehicle og Plugin Hybrid Electric Vehicle. Jeg har set steder i internettets kroge, at nogen mener at denne navngivning, har været intet mindre en genial greenwashing, fra de traditionelle bilfabrikanter. Om jeg tror der ligefrem er en konspiration for at tegne hybriderne i et bedre lys? Nok næppe. Men jeg kan godt se argumentet i lige at stoppe op engang, og spørge sig selv hvad denne bil egentlig er? Hvorfor bliver de eksempelvis kaldt hybrid electric vehicle og ikke hybrid fossil vehicle? Vi slipper jo ikke udenom, at de trods alt stadig har en forbrændingsmotor, som stadig skal bruge olie i både motor og tank. Anyway…

Vi vil meget hellere bruge vores tid på fremtidens bil – BEV’en eller Battery Electric Vehicle. Det er den rene elbil, som vi kender den fra dejlige biler som Renualt Zoe, Hyundai Kona, Nissan Leaf, ID.3 og mange flere.

Den bedste platform til elbiler

Men igen er der forskel på fisk. For hvor nogle modeller kan købes i alskins udgaver, lige fra benzin, diesel, HEV, PHEV og BEV. Ja så er der andre modeller som kun kommer i deres BEV. Hver gang det er tilfældet med en model – ja så ved jeg allerede, at jeg kan hæve mine forventninger en smule. Eller sagt omvendt: Jeg får altid lidt en klump i maven når jeg kan se, at en bil findes både som BEV og PHEV eller andet.. For så kan man være helt sikker på, at der indgået kompromiser, det ene eller andet sted.

En platform designet til at være den bedste elbil

Det kan være at man, som på Kona og E-niro, skal finde på en eller anden lappeløsning til at udfylde området til luftindtag, på fronten af bilen. Et område som jo på forbrændingsbiler er nødvendig, fordi motoren bliver varm, og skal køles ned, men som på elbiler er nærmest unødvendig. Omvendt kan man endda sige, at dette store frontområde er en ulempe for elbilen, da det forværre luftmodstanden. Elbilen tager også en smule luft ind, for eksempelvis at køle batteriet, men mængderne er langt mindre, og fronten kan derfor designes meget anderledes for en elbil.

Endvidere er fronten af en forbrændingsbil også langt længere end for elbilen, da en forbrændingsmotor også er langt større. Igen er det altså en ulempe, hvis bilen er designet til at huse en stor forbrændingsmotor, men kun skal bruge den meget mindre elmotor.  Det ses eksempelvis tydeligt på VW ID.3, som har en meget kort front, sammenlignet med sin forbrændingsfætter Golf.

 

Og jeg kunne blive ved. Der er bumpet gulvet, i midten af bagerste række, som i mange forbrændingsbiler huser drivakslen, at bruge nøgle eller start/stop knap (elbiler har ingen “tomgang” så hvorfor starte og stoppe bilen, som en forbrændingsbil), udnyttelse af bagage- eller kølerrum, placering af ladeport/tankdæksel og meget mere.

Pointen bliver: En elbil designet på sine egne præmisser, er en bedre elbil. Og kigger du på elbil lige nu, vil vi opfordre til, at du lægger mærke til om elbilen er lavet på en delt platform, eller om den er designet fra bunden op, til at være det som du er på udkig efter: en elbil.

Vi kan i øvrigt hjælpe dig lidt på vej, med at vælge en din næste elbil.