Skip to main content
Opladning

Strøm til elbilen er billigst om natten

By maj 22, 2021No Comments

Når du skal lade din elbil, så kan det være en fordel at lade bilen om natten. Det skyldes at prisen som regel er væsentlig billigere om natten. Det er samtidig også i den perioden, at det meste af strømmen kommer fra vedvarende energikilder – win win… men helt så enkelt er det ikke altid, da du måske er tvunget til at betale overpris for denne billige strøm om natten. Lad os se nærmere på det.

Strømprisen er billigst om natten

I løbet af dagen er der gang i arbejdspladser, kogepladerne, opvaskemaskinerne, tv’et viser Netflix og computeren blæser af sted. I løbet af dagtimerne bliver der brugt væsentlig mere strøm end om natten. Det er derfor et spørgsmål om udbud og efterspørgsel på strøm – og om natten sover de fleste, men det er her, at din elbil bør på arbejde og oplade. En af de simplere årsager til dette skyldes fx at vindmøllerne også producerer strøm om natten uden det samme forbrug ude i husstandene. Det betyder at udbuddet af strøm nu er væsentlig højere end forbruget, hvilket leder til billigere priser.

Vedvarende energikilder direkte til opladning

Om natten er der fortsat gang i vindmøllerne, vandturbinerne og andre vedvarende energikilder. De er som udgangspunkt ikke bemandet eller har behov for en masse løbende drift. Dette er i modsætning til fx kulkraftværker, hvor man i løbet af dagtimerne skruer op for produktionen af strøm for at imødekomme efterspørgslen, såfremt de vedvarende energikilder ikke producerer tilstrækkelig strøm. Helt så simpelt er det desværre ikke, og man ser til tider også vindmøller stå stille på trods af en god vind – sådan bør det selvfølgelig ikke være! Her er der nogle bagvedliggende faktorer i forhold til salg og distribution af strøm mellem lande, der har indvirkning på, hvilke energikilder der sættes på pause ved overproduktion.
Men som udgangspunkt er der bedre forudsætninger for at lade ved hjælp af vedvarende energikilder i løbet af natten, hvis man skal lade ud fra sådanne tommelfingerregler. Dertil er det heldigt, at der findes ladere der kan monitorere dette for dig, så du blot skal sætte stikket i, og så kører ladningen helt automatisk.

Styring af oplade-tidspunkt til om natten

Flere elbiler har muligheden for at udsætte opladning til specifikke tidspunkter og have bilen klar til dagen efter. Det vil vi klart anbefale at gøre brug af, hvis det er en mulighed. Er det ikke tilfældet er det heldigt, at der findes ladere som LADOPs der kan styre det hele for dig gennem en app. Her skal du blot tage stilling til, hvornår du skal anvende bilen næste gang, og så vil laderen selv sørge for, at lade bilen i det tidsrum, hvor strømmen er billigst og grønneste. Det er nemlig ikke altid priserne på strøm falder på det samme tidspunkt, og man kan i weekender se timer midt på døgnet, hvor den rå elpris er gratis. Så med LADOP slipper du for at skulle holde øje med evigt skiftende priser og blot tænke på at tilslutte laderen.

Sådan får du billigere strøm om natten til elbilen

For at man kan udnytte billigere strøm om natten kræver det, at man afregnes for den strøm man benytter time for time frem for en fast pris. Afregner du din strøm efter fast pris kan du derfor ikke optimere din elregning til opladning af elbilen – dog kan du stadig vælge at optimere mod at oplade når strømmen er grønnest.
For at få timeafregnet strøm skal din udbyder understøtte dette. Flere kunder hos LADOP benytter Barry Energy som el-leverandør – her har du det fulde overblik over dit forbrug for hele husstanden, og du kan se, hvornår strømmen er billigst og grønnest. Det styres alt sammen i en let tilgængelig app, og de står for en hurtig overgang til Barry uden bøvl. Forresten så får vi ikke noget for den anbefaling.

Strøm til elbilen er ofte dyrere om dagen

Med priser der ændrer sig time for time på strømmen vil man ofte se dyrere priser om dagen da forbruget er væsentlig højere her.

Det første eksempel her på billedet er fra en tilfældig hverdagsaften. Som det ses er priserne om morgenen og aftenen væsentlig højere end natten og midt på dagen.

Ingen regel uden undtagelser. Weekenderne kan nemlig være væsentlig anderledes eftersom forbruget fordeler sig på andre tidspunkter af døgnet. Det ses på anden del af billedet. Generelt er priserne lavere men de enkelte løft i priser udebliver ofte, og den sædvanlige højere pris om aftenen er også udskudt et par timer da man er længere oppe.

Strømpriser om dagen og natten

Sådan lader du elbilen billigst

  1. Vælg en el-leverandør der afregner time for time
  2. Vælg en lader der automatisk lader når strømmen er lavest
  3. Tilslut bilen til lader så snart du er hjemme – så klarer boksen resten
  4. Skulle du ikke have mulighed for at smart-lade, så er mellem kl. 3 og 6 et rigtig godt bud.